Френският президент Еманюел Макрон нарече пародия и провокация организирането на референдуми

...
Френският президент Еманюел Макрон нарече пародия и провокация организирането на референдуми
Коментари Харесай

Светът на нокти: Макрон звъни на пожар на Путин

Френският президент Еманюел Макрон назова " подигравка и провокация "  организирането на референдуми в Донбас.

" Всеки избор за анексиране би бил неправилен от правна позиция. Смятам, че това, което Русия разгласи, е подигравка ", сподели той пред кореспонденти на Общото заседание на Организация на обединените нации.
-->
Макрон съобщи, че чака да беседва с Путин в околните дни.

" Предвижда се през идващите дни да проведем диалози с господин Путин, изключително по нуклеарния въпрос ", сподели той по телевизия BFM, осведоми БГНЕС.

Френският президент съобщи, че към този момент е разискал въпроса за нуклеарната сигурност с съветския президент, и посочи, че външните министри на двете страни също са разискали този въпрос. Той съобщи, че в сряда сутринта ще организира среща по този въпрос с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси.

" В резултат на този диалог ще поддържаме връзка с Путин през идващите дни ", посочи Макрон.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг осъди проектите на подкрепяните от Русия сили за осъществяване на референдуми в Украйна, като предизвести, че те са следващата ескалация на войната, провокирана от Кремъл.

" Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не трансформират характера на нападателната война на Русия против Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин ", написа генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт в Twitter. " Международната общественост би трябвало да осъди това крещящо нарушаване на интернационалното право и да ускори поддръжката си за Украйна ", добави той. 

Съединени американски щати също осъдиха плануваните от Русия референдуми за анексиране на части от Украйна като " подправени " дейности и обявиха, че няма да признаят резултатите от тях.

" Тези референдуми са огорчение за правилата на суверенитет и териториална целокупност, които са в основата на интернационалната система ", съобщи съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

" Ако това в действителност се случи, Съединените щати в никакъв случай няма да признаят претенциите на Русия към всички подправено анексирани елементи на Украйна ", сподели той.

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи, че след референдумите за присъединение на републиките Донбас, Запорожка и Херсонска област към Русия, няма да има късмет за дипломатическо решение на спора в Украйна.

" Без референдумите към момента остава дребен късмет за дипломатическо решение. След референдумите - не ", сподели Никифоров в коментар за украинското издание Liga.net.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР